• Noin 220 000 tilausta vuodessa
  • Yli 42 miljoonaa magneettia varastossa

Leijuu XXL-magneettien ansiosta

Vapaasti leijuva neodyymimagneettien hylkimisvoiman yllä
Kirjoittaja: Robin L., Saksa
Verkossa alkaen: 15.08.2016, Käyntien määrä: 445934
2
Sisällysluettelo

Magneettisen hylkimisen kiehtovuus

On yleisesti tiedossa: Erimerkkiset magneettinavat vetävät toisiaan puoleensa, samanmerkkiset navat hylkivät toisiaan. Mutta voiko magneettinen hylkimisvoima olla niin suuri, että se pitää kokonaisen ihmisen vakaasti ilmassa?
Vastaus heti alkuun: Kyllä voi! Mutta se onnistuu vain monimutkaisella rakenteella ja XXL-magneeteilla, supermagnete.fi:n "Monoliiteilla", joiden pitovoima on 200 kg! Seuraava video esittelee tämän jännittävän kokeen rakenteen yksityiskohtaisesti.

Tarvittavat materiaalit

  • Massiivipuu
  • Teräskulmarauta (vahva)
  • Puuruuveja
  • 4 mm teräsvaijeri
  • 8 kiristintä
  • 24 vaijeripuristinta
  • Vahvistettu reikälevy
  • 8 jättimagneettia MONOLITH

Puurunkorakenne

Kaikki palkit ovat massiivipuuta, pituudeltaan 2 metriä. Näin kokonaisläpimitta on yli 4 metriä! Alaristi toimii tukena. Palkit kiinnitetään toisiinsa (hieman limittäin paremman vakauden saavuttamiseksi) 100 ruuvilla ja teräskulmilla.
Kulma ja puu muodostavat erittäin tukevan rakenteen, joka ei anna periksi edes taivutustestissä.
Miksi juuri puu? Jokainen, joka on työskennellyt magneettien kanssa, tietää, että puu on magneettien kanssa erittäin kiitollinen materiaali: se ei ole magneettinen, sitä on helppo työstää ja se on silti tukeva.
Teräskulmat ovat myös edullinen tapa ripustaa teräsvaijeri (suuri aukko).
Ensimmäinen välitilanne. Tähän mennessä kerätyt tiedot: 4 m halkaisija, yli 100 ruuvia, 8 kulmarautaa, 4 kiristintä.

Puurakenteinen leijuva istuin

Suuri puupalkki jaetaan kolmeen osaan ja osat työnnetään vierekkäin. Vierekkäin asetetut laudat muodostavat riittävän suuren pinnan yhdelle henkilölle istumista varten.
Nyt kiinnitetään kaksi puulistaa ristiin – alusrakenteeseen sopivalla tavalla – ruuveilla. Näin yhdistetään ja tuetaan jaetut laudat, ja lisäksi nämä listat toimivat myöhemmin magneettien sekä teräsvaijereiden kiinnityskulmien asennusalustana.
Ala- ja yläkonstruktio asetettu päällekkäin, hieman kohotettuina, jotta magneettien avulla saadaan aikaan leijumisen vaikutelma.

Teräsvaijerin rakenne

Kiristimet kiinnitetään reikälevyihin. Tässä kuvassa kiristimet ovat "kiristetyssä" tilassa eli ne on ruuvattu kiinni. Ennen vaijerin asentamista kiristimet täytyy vielä avata.
Nyt teräsvaijeri kiinnitetään kiristimiin. 4 mm teräsvaijerin pitovoima on yksittäisessä käytössä 186 kg ja venymä on hyvin vähäinen. Tarvitsen suuren esijännityksen, jotta magneettien sivuttaiskääntyminen estyy. Siksi käytin tarkoituksella neljää erillistä vaijeria.
Nyt köysi kiinnitetään vaijeripuristimilla. Turvallisuussyistä en käyttänyt vain yhtä puristinta kummassakin päässä, vaan kolme puristinta kummallakin puolella. Näin jokaista köyttä kohden tarvitaan 6 puristinta ja yhteensä 24 kappaletta.

Monoliitti-magneettien kiinnitys

Kaikki 10 MONOLITH-magneettia ovat omissa laatikoissaan. Mielenkiintoista on, että koko pinoa voi kääntää, mutta yksittäistä laatikkoa ei, koska magneetit hylkivät toisiaan voimakkaasti jopa etäisyyden päästä. Tämä ominaisuus sopii projektiin täydellisesti.
Olen jättänyt MONOLITIT suojakoteloonsa naarmujen välttämiseksi. Jokainen magneetti kiinnitetään kahdella rei'itetyllä metallilevyllä puiseen perusrakenteeseen. Tämä ei ole helppo tehtävä, sillä sekä rei'itetyt levyt, ruuvit että akkuruuvinväännin ovat magneettisia!
4 muuta MONOLIITTIA kiinnitetään tukevasti kelluvan levyn alapintaan – suoraan perusrakenteen magneettien yläpuolelle. Tärkeintä tässä on: vastakkaisten magneettien täytyy hylkiä toisiaan!

Kokoonpanon yhdistäminen

Nyt leijuvan rakenteen osa vedetään varovasti perusrakenteen päälle ja kiristimet kiinnitetään reikälevyihin.
Se onnistui: Levy leijuu perusrakenteen yläpuolella! Nyt seuraa kuormitustesti ...
Etäisyys ilman kuormaa (vain rakenteen oma paino): ~9 cm

Kuormitustesti

Totuuden hetki on koittanut ...
Testi suoritettu: Levy leijuu, vaikka seison sen päällä! Voin jopa hieman keinua, ilman että magneetit koskettavat toisiaan.
Etäisyys lisäkuormituksessa oman painoni kanssa: noin 3 cm
Huomautus supermagnete-tiimiltä: Lisätietoja aiheesta "magneettinen hylkiminen" löydätte UKK-osiostamme Onko magneettien välinen vetovoima yhtä suuri kuin hylkimisvoima?

Kaikki tämän sivun sisältö on tekijänoikeudella suojattu.
Sisältöä ei saa kopioida eikä käyttää muulla tavoin ilman nimenomaista lupaa.