• Noin 220 000 tilausta vuodessa
  • Yli 42 miljoonaa magneettia varastossa

Mekaanisen kellon demagnetisointi

Näin voit itse demagnetoida mekaanisen kellon
Kirjoittaja: Edgar Colomb, Liestal
Verkossa alkaen: 02.10.2014, Käyntien määrä: 241861
1

Ongelmanasettelu

Magneettien käsittelyn yhteydessä mekaaninen kelloni magneettisoitui vahingossa, minkä seurauksena se kävi viisi minuuttia edellä päivässä – täysin mahdotonta hyväksyä. Todennäköisesti tasapainopyörän jousi oli magneettisoitunut vahingossa.
Mutta siellä missä supermagneetit aiheuttavat ongelmia, ne voivat myös ratkaista niitä. Tässä oma, kalliilla kellollani onnistuneesti testattu ehdotukseni edulliseen kellon demagnetointiin. Olen fyysikko, mutta ohje on kirjoitettu maallikoille.
ei-magneettinen materiaali
ei-magneettinen materiaali

Mitä tarkoittaa "magnetoitu"?

Ei-magneettisessa materiaalissa atomaariset alkeismagneetit ovat suuntautumattomia. Niiden vaikutus kumoaa toisensa.
magnetoitu materiaali
magnetoitu materiaali
Magneetissa olevassa raudassa/teräksessä (useimmat) alkeismagneetit ovat samansuuntaisia, jolloin niiden vaikutus summautuu.
Rauta/teräs voidaan magnetoida esimerkiksi käyttämällä tehomagneetteja.

Demagnetisointimenetelmät

Demagnetisointiin on yleisesti ottaen kolme vaihtoehtoa:
  • Lämmittäminen "Curie-lämpötilan" yläpuolelle (rautaa varten 768 °C). Kun lämpöliike on riittävän voimakasta, alkeismagneetit menettävät suuntautumisensa. On selvää, ettei tätä menetelmää käytetä arvokkaiden kellojen kohdalla.
  • Voimakkaat tärähdykset ja iskut. Myöskään tästä arvokkaat kellot eivät pidä.
  • Vähenevän voimakkuuden ulkoinen vaihtuva magneettikenttä poistaa alkeismagneettien suuntautumisen. Tämä on oikea menetelmä – ei vain kelloille!

Käytännön toteutus

Liimaa neodyymisauvamagneetti (esim. S-06-25-N) tai rivi pieniä kiekkomagneetteja (varo, älä käytä liian voimakkaita magneetteja!) paksun naulan päähän ja kiinnitä naula porakoneeseen tai akkuruuvinvääntimeen. Aloita sitten pyörittämään porakonetta matalalla kierrosluvulla muutaman millimetrin etäisyydellä kellosta. Tämän jälkeen liikuta porakonetta hyvin hitaasti noin 10 cm päähän kellosta. Tuloksena omalla kohdallani: kello käy taas oikeassa tahdissa!
Sain idean tähän, koska paikallinen kelloseppä pyysi täysin epärealistista hintaa erikoislaitteella tehtävästä demagnetoinnista ja lisäksi uskoi tarvitsevansa viikon muutaman sekunnin toimenpiteeseen.
Samaa menetelmää voi soveltaa myös muihin esineisiin kuin kelloihin.
Huomautus supermagnete-tiimiltä:
Se, mikä toimi herra Colombin kellon kohdalla, ei välttämättä toimi muiden vahingossa magneettisten esineiden kanssa. Arvokkaiden esineiden kohdalla suosittelemme kääntymään asiantuntijan (esim. kellosepän) puoleen. Me supermagnetella emme voi antaa minkäänlaista takuuta siitä, että herra Colombin menetelmä toimisi myös muissa tapauksissa – vääränlaisella käsittelyllä tai liian voimakkaiden magneettien käytöllä ongelma voi jopa pahentua.

Kaikki tämän sivun sisältö on tekijänoikeudella suojattu.
Sisältöä ei saa kopioida eikä käyttää muulla tavoin ilman nimenomaista lupaa.