• Noin 220 000 tilausta vuodessa
  • Yli 42 miljoonaa magneettia varastossa

Ferriittimagneetit

Ferriittimagneetit tunnistaa helposti niiden tummanharmaasta väristä. Toisin kuin neodyymimagneetit, ne eivät tarvitse pinnoitetta, sillä niiden materiaali kestää korroosiota. Valikoimassamme on strontiumferriitistä (SrFe) valmistettuja ferriittimagneetteja, jotka ovat kaikki aksiaalisesti magnetoituja. Ferriittimagneetit tunnetaan myös nimillä raakamagnetit, kovaferriittimagneetit, keraamiset magneetit tai keraamiset kestomagneetit. Ferriittimagneettien edut yhdellä silmäyksellä:
  • Lämpötilankesto -40 °C – 250 °C kiekko-, suorakaide- ja rengasmagneeteilla
  • ihanteellinen ulkokäyttöön
  • edullinen

Ferriittimagneettien ominaisuudet

Ferriittimagneettien tunnusmerkki on niiden tyypillinen musta väri. Ferriittimagneetit tunnetaan erityisesti klassisista taulumagneeteista, joita käytetään kouluissa, toimistoissa ja kotona. Ferriitistä valmistettuja raakamagneteja hyödynnetään kuitenkin myös teollisuudessa niiden ominaisuuksien vuoksi, sillä ne soveltuvat erinomaisesti jatkojalostukseen. Ferriittimagneetit kestävät jopa 250 °C:n lämpötilan, kun taas neodyymimagneetit menettävät pysyvästi magnetoitumansa jo 80 °C:ssa. Ferriittimagneettien etuna on, että ne kestävät äärimmäisiä olosuhteita pitkään eivätkä ole herkkiä kemikaaleille, emäksille tai suoloille. Siksi ferriittimagneetteja käytetään kohteissa, joissa magneetin suuri pitovoima ei ole tärkein ominaisuus, vaan erityisesti sen kestävyys. Ferriitistä valmistetut magneetit kuuluvat kestomagneettien eli permanenttimagneettien ryhmään.
Ferriittimagneetit ovat maailmanlaajuisesti eniten valmistettuja magneetteja. Ne koostuvat pääosin keraamisista materiaaleista, minkä vuoksi ferriittimagneetteja kutsutaan myös keraamisiksi magneeteiksi. Koska niiden valmistus on hyvin edullista, käytetään keraamisia kestomagneetteja tuotteissa ja sovelluksissa, joissa tarvitaan edullista kestomagneettia. Tällaisia ovat esimerkiksi kaiuttimet, mikrofonit, lelut sekä tietyt moottorit, pumput ja magneettisuodattimet.

Magnetinetsijä: Löydä sopivat ferriittimagneetit nopeasti

Jos etsit ferriittimagneetteja tietyillä ominaisuuksilla, löydät sopivat magneetit helposti magnetinetsijän avulla. Magnetinetsijän sivulla kaikki ferriittimagneetit on esitetty selkeästi. Lisäksi käytettävissäsi on erilaisia suodatusvaihtoehtoja, joiden avulla voit rajata magneettien valikoimaa. Suodata halutun pitovoiman, koon ja muodon mukaan. Vain muutamalla klikkauksella näet kaikki ferriittimagneetit, joilla on haluamasi ominaisuudet.

Ferriittimagneettien muodot

Supermagneten verkkokaupasta löydätte yleisimmät ferriittimagneettien muodot:
  • ferriittikiekkomagneetit
  • ferriittisuorakaidemagneetit
  • ferriittirengasmagneetit
Valikoimastamme löydätte myös pot-magneetit ja magneettisysteemit ferriittimagneeteilla. Nämä ovat erityisrakenteisia ferriittimagneetteja. Kuulan tai sauvan muotoisia magneetteja löydätte muuten vain neodyymimagneetit -osiosta.

Mikä on ero pehmeiden ferriittien ja kovien ferriittien välillä?

On olemassa kahta tyyppiä ferriittiä: pehmeä ferriitti ja kova ferriitti. Ero perustuu koersitiivikentän vahvuus -arvon suuruuteen. Pehmeillä ferriiteillä koersitiivikentän vahvuus on mahdollisimman pieni, kun taas kovilla ferriiteillä se on mahdollisimman suuri. Yksinkertaistettuna tämä arvo kertoo, kuinka hyvin magneetti säilyttää magnetoitumansa, kun siihen kohdistetaan vastakkainen magneettikenttä. Mitä suurempi arvo on, sitä paremmin magneetti säilyttää magnetoitumansa. Pehmeitä ferriittejä käytetään sähkötekniikassa, kun taas kovia ferriittejä käytetään esimerkiksi kaiuttimissa tai mikrofoneissa.

Ferriittimagneettien valmistusprosessi

Ferriittimagneettien valmistus on monivaiheinen prosessi, jossa raaka-aineet käyvät läpi useita vaiheita. Näin ferriittimagneettien valmistus etenee yksinkertaistetusti selitettynä:
  1. Lähtöaineet, kuten rauta-happiyhdisteet (esimerkiksi rauta(III)oksidi tai hematiitti), jauhetaan erittäin hienoksi pulveriksi.
  2. Tämä hieno pulveri kuumennetaan niin sanotussa kalsinoinnissa 1 000 °C:een, minkä jälkeen se sekoitetaan veden ja sideaineen kanssa ja kuivataan. Näin seoksesta saadaan jälleen jauhetta.
  3. Kun pulveri on kuivaa, se puristetaan raakamagneetin muotoon. Tässä vaiheessa aihiot eivät kuitenkaan vielä ole magneettisia.
  4. Tämän jälkeen ferriittimagneetit käyvät läpi sintrausprosessin. Sintrauksessa puristetun pulverin aineet yhdistyvät tai tiivistyvät lämmityksen avulla, mikä tekee magneetista tiiviimmän.
  5. Seuraavaksi aihiot hiotaan ja kiillotetaan.
  6. Lopuksi ferriittimagneetit magneetoidaan. Tämä tapahtuu siten, että jokainen hieno pulverin jyvänen on jo itsessään magneettinen, mutta niiden magneettikentät suuntautuvat satunnaisesti, jolloin aihion magneettikenttää ei voida keskittää. Magneetoimisen tavoitteena on, että magneettiset voimat suuntautuvat lopulta samaan suuntaan. Magneetoitaessa metallisten aineiden magneettiset voimat suunnataan ulkoisen magneetin avulla niin sanottuun etuorientaatioon. Yksityiskohtaisempia tietoja tästä prosessista löydätte Magnetismi A–Ö -sanastostamme kohdasta Magnetointi (saksaksi). Valikoimamme ferriittimagneetit ovat anisotrooppisia, eli ne magneetoidaan tiettyyn suuntaan. Lisätietoa aiheesta löydätte UKK-sivultamme kohdasta Onko tämä magneetti isotrooppinen vai anisotrooppinen?.
  7. Jotta magneetoituminen ei heikkenisi, tämä vaihe toistetaan vielä kerran.
  8. Nyt ferriittimagneetit ovat valmiita jatkokäsittelyyn.

Lisätietoa

UKK-osiostamme löydätte lisää lukuja ja faktoja ferriittimagneeteista. Lisätietoa ferriitin ominaisuuksista, kuten tiheydestä tai sähkönjohtavuudesta, löydätte osiosta Ferriitin materiaaliominaisuudet. Yksityiskohtaisen vertailun ferriittimagneettien ja neodyymimagneettien eduista ja haitoista löydätte täältä: Pitäisikö minun ostaa neodyymimagneetti vai ferriittimagneetti?

Ferriittimagneetit ulkokäytössä

Ferriitistä valmistetut raakamagnetit ovat ruosteenkestäviä ja siksi ihanteellisia ulkokäyttöön. Ainoastaan valikoimamme ferriittipot-magneettien potit voivat ajan myötä saada (lentävä-)ruostetta, mikä ei kuitenkaan vaikuta niiden pitovoimaan. Asiakasprojekteistamme löydät mielenkiintoisia käyttökohteita ferriittimagneeteille ulkotiloissa: