• Noin 220 000 tilausta vuodessa
  • Yli 42 miljoonaa magneettia varastossa

Voinko lähettää magneetteja postitse?

Kyllä, jos pakkaatte ne asianmukaisesti. Tähän on kolme suositeltavaa tapaa:
  • Aseta magneetit antiparallel-asentoon
  • Suurennetaan magneettien ja pakkauksen välistä etäisyyttä
  • Suojaa magneetit rautalevyillä
Sisällysluettelo
Jos paketti kuljetetaan lentorahtina, on noudatettava tiukkoja sääntöjä. Katso tästä lisätietoja: Lentorahtikuljetus.
Jos paketti kuljetetaan tavallisella postilla maitse, noudatetaan postin sääntöjä. Nämä vaihtelevat maittain, ja monissa maissa ei ole lainkaan erityisiä määräyksiä magneettien postittamisesta.
Suosittelemme kuitenkin noudattamaan muutamia ohjeita magneettien lähettämisessä, sillä väärin pakatut magneetit voivat aiheuttaa ongelmia postikuljetuksessa. Ne voivat vahingoittaa muiden pakettien sisältöä (esim. luottokortteja, kiintolevyjä, näyttöjä jne.) tai häiritä postin lajittelulaitteita. Paketti voi myös tarttua kiinni metalliosaan ja sisältö voi revetä ulos.
Näiden vahinkojen välttämiseksi magneetit tulee pakata asianmukaisesti postitusta varten. Voitte käyttää kolmea eri tapaa, joko yksittäin tai yhdistettynä:

Magneettien asettelu

Jos lähetätte useita magneetteja yhdessä, voitte vähentää magneettikenttää huomattavasti järjestämällä magneetit oikein pakkauksessa. Kaksi tai useampi magneetti tulisi asettaa siten, että puolet magneeteista on rinnakkain toisen puolen kanssa, niin että napaisuus osoittaa vastakkaisiin suuntiin.

Jos haluatte esimerkiksi lähettää 50 kiekkomagneettia, joiden halkaisija on 10 mm ja korkeus 3 mm, nämä magneetit asettuvat lähes itsestään "tankoon", jonka pituus on 50 x 3 = 150 mm. Tätä tankoa ei kuitenkaan tule lähettää sellaisenaan, vaan se tulee taittaa keskeltä niin, että 25 magneettia osoittaa pohjoisnavallaan yhteen suuntaan ja toinen puolikas on rinnakkain vieressä, mutta pohjoisnavat osoittavat vastakkaiseen suuntaan. Näin magneetit "oikosuljetaan" ja paketin magneettikenttä pienenee lähes nollaan ilman suurta vaivaa. Toki voidaan järjestää myös neljä, kuusi tai useampia "tankoja" rinnakkain.
Jos teillä on vain 2 magneettia lähetettävänä, tämä järjestely ei välttämättä ole vakaa. Tämä tarkoittaa, etteivät magneetit pysy tässä antiparalleelisessa asennossa. Kiinnittämällä magneetit peltilevylle – toinen magneetti pohjoisnavallaan peltiin, toinen etelänavallaan peltiin – magneetit saadaan pysymään vakaasti ja magneettinen "oikosulku" toimii pellin ansiosta vieläkin paremmin. Magneettikenttä heikkenee huomattavasti.
Useita kuulamagneetteja voidaan helposti järjestää ympyrään magneettikentän neutraloimiseksi.
Tavoitteena on järjestää magneetit siten, että mahdollisimman monta pohjois- ja etelänapaa osoittaa kumpikin samaan suuntaan.

Luo etäisyyttä

Magneetin magneettikenttä heikkenee hyvin nopeasti etäisyyden kasvaessa. Siksi on suositeltavaa pakata mahdollisimman suuri paketti ja sijoittaa magneetit paketin keskelle. Sillä, täytetäänkö väli paperilla, styroksilla, ilmatyynyillä, pahvilla vai puulla, ei ole mitään merkitystä. Rautalevyjä lukuun ottamatta kaikki muut materiaalit eivät muodosta minkäänlaista estettä magneettikentille, ja ainoastaan etäisyyden kasvu aiheuttaa magneettikentän heikkenemisen.
Luonnollisesti magneetit kannattaa kiinnittää tukevasti paketin keskelle, jotta ne eivät kuljetuksen aikana pääse siirtymään paketin reunoille. Suurempien magneettien lähettämistä kirjekuoressa ei yleensä suositella, koska etäisyys ulkopintaan on liian pieni.

Suojaus rautalevyillä

Jos "halvat" menetelmät, kuten neutraloiva järjestely tai ylikokoinen pakkaus, eivät riitä, jää vaihtoehdoksi käyttää rautalevyjä suojauksena. Rautalevy voidaan esimerkiksi taivuttaa suuren magneetin ympärille. Ei ole välttämätöntä, että levy ja magneetti koskettavat toisiaan suoraan. On kuitenkin tärkeää, että rautalevy muodostaa magneettisen "oikosulun", eli johtaa magneetin pohjoisnavasta etelänapaan. Jos pohjoisnavalla ja etelänavalla on vain omat levynsä, jotka eivät ole yhteydessä toisiinsa, suojaus on käytännössä olematon. Ihanteellisen suojauksen muodostaa rautalevyistä tehty kotelo, joka ympäröi magneetin kokonaan. Mitä voimakkaampi magneetti ja mitä täydellisempi suojaus halutaan, sitä paksumpi rautalevyn täytyy olla, jotta se ei mene magneettiseen kyllästymiseen ja pystyy muodostamaan "magneettisen oikosulun".

Paperiliitintesti

Jos halutaan varmistaa, ettei paketti ole liiallisesti magneettinen, tulisi sen pinta mitata kaikilta puolilta teslametrillä ja määrittää hyväksyttävä raja-arvo. Käytännössä tämä ei kuitenkaan usein ole mahdollista. Käytännöllinen arkitesti on paperiliitintesti:
Paperiliitin pidetään paketin sivulla, eikä sen tulisi jäädä kiinni pakettiin, vaan pudota alas kaikista asennoista. Jos halutaan olla vielä tarkempia, testattava paketin pinta ei pidetä pystysuorassa, vaan esimerkiksi 45 asteen kulmassa ja tarkistetaan, liukuuko paperiliitin esteettä koko ulkopinnan yli. Jos paketti läpäisee tämän testin, kuljetuksen aikana ei ole odotettavissa ongelmia ja lähetys saapuu perille turvallisesti ilman, että se tarttuu kiinni tai vahingoittaa muita tavaroita.

Useiden magneettityyppien lähetys

Näitä vähimmäisetäisyyksiä on noudatettava eri magneettityyppien välillä kuljetuksen aikana, jotta vältetään vahingot, joita voi aiheutua magneettien keskinäisestä demagnetoitumisesta:
Ferriitti Neodyymi AlNiCo
Ferriitti - 22 mm 0 mm
Neodyymi 22 mm - 43 mm
AlNiCo 0 mm 43 mm -